Tidligere foredrag

Kulturstationen i Skørping – Litterært Folkemøde                Lørdag den 1. oktober 2022

Én by, to forfattere – Om Thit, Johannes V. – og Farsø

Den lille vesthimmerlandske by Farsø husede fra begyndelsen af 1870erne en usædvanlig dyrlægefamilie. Mange af familiens 11 børn var kreative, de skrev, malede og fotograferede. To af søskendeflokken står ud som særligt talentfulde: Johannes Vilhelm og Marie Kirstine Dorothea, kaldet Thit, som begge blev markante danske forfattere.

Der var kun 3 år mellem Johannes og Thit, og de stod i deres ungdom hinanden meget nær.
I 1901 kom det til et uforsonligt personligt brud mellem dem som aldrig blev helet. De boede begge i København da, men måske skyldtes bruddet også at deres hjemstavnsby, Farsø, var for lille til at de begge kunne komme derfra?


Johannes V. og Thit Jensen Museet i Farsø    Søndag den 27. marts 2022

Om Johannes V. og Thit og deres komplicerede forhold
Causeri om at komme et sted fra, om de to Farsø-forfattere komplicerede forhold og "Kampen om Himmerland".


Johannes V. og Thit Jensen Museet i Farsø    Tirsdag den 15. januar 2019


Introduktion til Kongens Fald
Peter Q. Rannes, centerleder på Det Danske Forfatter- og Oversættercenter på Hald Hovedgaard, har i artikler og kronikker beskæftiget sig med Johs. V. Jensen og hans forfatterskab. I hans gennemgang af Johs. V. Jensens ”Kongens Fald” vil han bl.a. sætte fokus på bogen som en meget himmerlandsk bog og vise, at den egentlig er en dårlig roman – men alligevel et fantastisk stykke litteratur.

Foreningen Nordens "Nordiske dage" på Hald Hovedgaard    Lørdag den 18. august 2018

Jeg savner Peter Seeberg“ – scener fra et (penne-)venskab.
Den danske forfatter Peter Seeberg (1925-1999) og den svenske forfatter Carl-Göran Ekerwald (f. 1923) begyndte at skrive sammen allerede i gymnasietiden i 1940erne. I Seeberg-arkivet på Hald Hovedgaard ligger brevene, deskrev til hinanden, og de kan fortælle om det livslange venskab.